Választható tárgyak

A jelentkezés és a választás szabályai

Tanulóink minden évfolyamon legalább kettő, legfeljebb három tantárgyat választanak a felkínált listából. A diákoknak minden tantárgyat heti két órában lesz alkalmuk tanulni.

A minimum létszám alapvetően 8 fő, de bármely iskolapolgár kérhet eltérést ettől, amely kérésről a Gondolkodók Társasága és a Munkatársi Közösség dönt. Ha azonban egy csoport nem indul, akkor feltétlenül kell új tantárgyat választani.

Az olyan tantárgyak esetében, ahol a jelentkezők magas száma miatt csoportbontásra van szükség, ott biztosítjuk a csoportbontást.

A választáshoz megfontolt döntést kívánunk!

Évközi váltás szabályai (Tárgyváltás)

Csillagászat

Gyakran nézegeted a csillagokat? Érdekel az űrkutatás? Esetleg van egy távcsöved otthon, de nem tudod, mire használd? Ha ezen kérdések valamelyikére is IGEN a válasz, valamint ha
cseppnyi érdeklődést is mutatsz a fizika vagy a matematika iránt, akkor jelentkezz a
Csillagászat választható tárgyra, ahol a következő kérdésekre kaphatsz választ:

 • Mi az a fekete lyuk?
 • Milyen csillagképek láthatóak Magyarországról?
 • Meddig él egy csillag?
 • Milyen nagy a világunk?
 • A holdra szállás tényleg kamu?
 • Hogyan lehetek űrhajós?
Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Demokrácia

Tanév elején egy demokratikus közösség alakul a csoport tagjaiból: az első órákon megalkotjuk a közösségünk szabályait, valamint megbeszéljük, ki miért választotta ezt a tárgyat, mit szeretne a tanév során tanulni. Az egész évet ezekre a célokra fogjuk majd ráépíteni, azaz a téged valóban érdeklő témákkal fogunk foglalkozni, ami lehet a demokrácia fajtái, aktuálpolitika, de akár a szavazati jog kérdése is, azaz bármi, ami kapcsolódik a demokrácia témájához. Az órákon megtapasztaljuk majd a különböző döntési/szavazási mechanizmusok hatásait, gyakoroljuk, hogy milyen módon tudunk beleszólni a minket érintő döntésekbe, de fogunk beszélni azokról az alapvető jogainkról is, amik a mindennapi életünk során, például az iskolában tanórák alatt is megilletnek minket.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Dráma

Szeretnéd fejleszteni a képességeidet? Szeretnél jobban és oldottabban kommunikálni? Mindig irigyelted a laza előadókat? Jobb lenne természetesebben szerepelni? Vagy csak szeretsz játszani?A dráma játékot jelent: játszunk bizalomjátékokat, szobrok leszünk és állóképek, improvizálunk, utánzunk és parodizálunk. Feldolgozunk egy-egy történetet, így kiderül az is, milyen lesz egy mese a természetfilmek stílusában előadva.Mit nem csinálunk? A dráma nem pszichodráma, nem kezeljük egymást. A dráma nem tananyag: nem tudod rosszul megoldani a feladatot. Csak jól. Nagyon jól. A legjobban, hisz más nem tudja úgy, ahogy TE tudod.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Elsősegély, egészségtan

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan kell újraélesztést, légútbiztosítást, vérzéscsillapítást és egyéb életmentő technikákat helyesen és magabiztosan kivitelezni, akkor itt a helyed. Az órákon nem csak az elsősegélynyújtó technikákat ismerjük meg, hanem gyakori betegségekről és megelőzési, gyógyítási, kezelési módjaikról is lesz szó. A tanév során ellátogatunk kórházba, mentőállomásra, hogy testközelből is ismerkedhess az orvosi és mentős szakmával.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Etika

Az erkölcsi mérlegelés nem magányos foglalatosság, hanem nyilvános tevékenység. Kell hozzá egy beszélgető partner – egy barát, egy szomszéd, egy társ vagy egy osztály…A tanévben rengeteg konkrét példán keresztül megismerhetitek a legfontosabb etikai elméleteket. Hogy mikről fogunk beszélni?Többek között: abortusz, eutanázia, melegházasság, mi a szabadság, szabadpiac, diszkrimnáció és pozitív diszkrimináció, mi az az igazság, igazolható-e egy gyilkosság, mik azok az előítéletek, kannibalizmus, LMBTQI-emberek jogai, katonai erkölcs, menekültek és bevándorlók, hajléktalanság, közösségi érdek, egyéni szabadságjogok, pornográfia, fontos-e a szándék, prositúció, minimális állam, kínzás és háborús bűncselekmények, létezik-e tökéletes társadalom, eladhatom-e a vesém, van-e az értékeknek közös mércéje, vannak-e magasabb és alacsonyabb rendű élvezetek és mégis mit keres Jeremy Bentham feje egy londoni pincében.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Európai Uniós ismeretek

Brüsszel az EU fővárosa, vagy továbbra is a 27 tagállam fővárosában születnek meg az uniós döntések? Hogyan lett egy laza gazdasági együttműködésből, egy hosszútávra szóló „közös európai projekt”? Miért felel az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács? Mi változott az Európai Unióban a Brexit óta? Mikor lesz a következő bővítési forduló az unióban? Sokak szerint az EU egy elefánttorony, ami távol van a mindennapjainktól és érthetetlenül bonyolultak a döntései is. Ha szeretnél eligazodni ebben az útvesztőben akkor ott a helyed ezen az órán.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Filmek elemzése

A csoport tagjaival közösen választunk filmeket, amelyeket együtt nézünk meg, majd vitázunk róla. Azoknak ajánlom, akiket érdekel a filmművészet, szeretnek moziba járni, filmeket és sorozatokat nézni. Ha szereted például Christopher Nolan, Quentin Tarantino vagy Xavier Dolan filmjeit, akkor itt a helyed!

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Filozófia

Jaspers szerint a filozófia úton-levést jelent. Miközben ezen az életnek nevezett úton vagyunk, rengeteg kérdéssel szembesülünk: Ki vagyok? Mit tudhatok meg magamról? Mit tudhatok meg a másik emberről, és mit a világról? Hogyan lehetek szabad? Egyáltalán mi a szabadság? Mit vár el tőlem a többi ember? Lehetek boldog? Egyáltalán ki az, aki boldog? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ közösen, és olyan filozófusokról fogunk beszélni, akik úgy gondolták, hogy tudják e kérdésekre a választ. =)

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Hétköznapok tudománya

Ha szeretnél a minket körülvevő hétköznapi világ dolgairól gondolkodni, összetett témákról többféle szemszögből tájékozódni, és ilyen kérdésekről beszélgetni akkor jó választás neked ez a „tantárgy”: Milyen bevételekből, hogyan gazdálkodnak a családok? Mennyi a magyarországi átlagfizetés és az miért más, mint a medián jövedelem? Mik azok a jövedelmi egyenlőtlenségek? Hogyan befolyásolja a jövedelmet az iskolázottság és hogy ki hol él? Hogyan lehet élni segélyből? Milyen fogyasztási szokásai vannak a magyaroknak és más európai országok lakóinak? Hogyan lehet takarékoskodni? Hogyan és milyen számlákat lehet nyitni egy bankban és milyen bankkártyák vannak? Egyáltalán mik azok a bankok? Milyen hitelek vannak és mi az az adósság spirál? Mit jelent az „uzsora”? Hogyan működnek a biztosítások? Miért és hogyan fizetünk adót? Mi az a nyugdíj? Milyen jogai vannak egy állampolgárnak? Mik azok a gyerekjogok? Hogyan, ki védi meg a jogaimat? Hogy működik a média, miért az a 4. hatalmi ág? És akkor mi a másik három? Miért lenne fontos nekem a hatalom egyensúlyban tartása és a jogállamiság? Mi az az Európai Unió? Mit befolyásol az életemben, hogy Magyarország az EU tagja? Hogyan és mire lehet pályázatokat benyújtani? Ha szeretnél saját válaszokat a kérdések többségére, érdemes a Hétköznapok tudományát választanod. A tárgy sikeres teljesítéséhez a témák iránti érdeklődésed mellett arra lesz szükséged, hogy kicsit tájékozódj, és hogy nyitott legyél mások véleménye iránt.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Improvizáció

Az improvizáció esszenciálisan a mindennapjaink része, mégis a legtöbb ember megrémül, amikor azt a feladatot kapja, hogy rögtönözzön – legyen szó egy iskolai feleletről, vagy akár egy spontánul elmondott köszöntőről. A jó improvizációhoz azonban nem kell jól improvizálni. A jó improvizációhoz mindössze improvizálni kell. A tantárgy célja, hogy ezt a gondolkodásmódot átadja a diákoknak, és ezáltal hozzásegítse őket a hétköznapok könnyed megéléséhez. Az improvizatív játékok segítenek a szorongáscsökkentésben és temérdek önismereti aspektussal rendelkeznek. Fejlesztett kompetenciák: együttműködés, aktív figyelem, konstruktivitás, spontaneitás, kreativitás, lényeglátás.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

JAM

A JAM diákvállalkozási program egy hosszú távú, egész tanéven átívelő projekt, melyben a diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást. Valós környezetben megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, a vezető pozíciók betöltésével járó felelősségeket, a pontos adminisztráció és a határidők betartásának fontosságát, a munkavállalók és munkaadók jogait, kötelezettségeit. A diákok kis csoportokban (5-8 fő) saját vállalkozást alapítanak, amelynek megtervezik arculatát és tevékenységét, részvényeit értékesítik, így valódi tőkével gazdálkodnak. A megalapítást követően valódi –általuk megtervezett, kitalált – terméket gyártanak, melyeket az év során különböző vásárokon értékesítenek, ahol más iskolák hasonló diákvállalkozásai vannak jelen. A program során tanulók valós pénzforgalmat bonyolítanak, nyugtát állítanak ki termékeikről és szolgáltatásaikról. Erre a NAV és a Junior Achievement Magyarország Oktatási, Vállalkozásszervezési Alapítvány közötti keret-megállapodás ad lehetőséget.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Kézműves kultúra

A hely, ahol kipróbálhatsz különböző kézművestechnikákat.

Itt lehetőséged nyílik a hagyományos kézművesség újragondolására, kísérletezésre, egyéni alkotói feladatok megélésére, újrahasznosításra és az elmélyülésre.

Hogy milyen technikákra számíthatsz? Kötés, szövés, varrás, hímzés, horgolás, nemezelés, agyagozás, papírmasé és kézi nyomda készítés, papírmerítés, könyvkötés, origami, makett készítés…

Az év tematikájában, a kalendáriumban lévő ünnepköröket, és természetesen az egyéni igényeket is szem elött tartjuk.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Kreatív írás

A tárgy címében az írás viszonylag egyértelmű, önálló szövegalkotásra utal, mi magunk írunk majd szövegeket. A kreatív szó árulkodik arról, hogyan és milyen szövegeket. Bármilyen szövegeket, amihez kedved/kedvünk van. Nem titkolt cél az, hogy megtanulj magabiztosan, pontosan szövegeket írni, amely biztos segítséget nyújt majd az érettségin. Azoknak ajánlom a tárgyat, akik nem tudnak mit kezdeni kreativitásukkal, fantáziájukkal, mondanivalójukkal, játékosságukkal.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Leadership - vezetéselmélet

Szeretsz másokkal szervezni? Érdekel, hogy mitől érezhetjük jól magunkat közösségben? Követed a világ változásait? Hiszel abban, hogy együtt sikerülhet? Gyere velünk megismerni a trükköket, technikákat, amikkel ezeket bővítheted, fejlesztheted! Az órán sokat fogunk tanulni magunkról, a világról és lehetőségünk lesz arra, hogy változtassunk, fejlesszünk a Kürtös életünkön! Válaszd ezt az órát egy remek élményért, sok tapasztalatért és remek hangulatért!

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Mindent az állatokról

Ebben a választható tárgyban minden benne van, aminek köze van az állatokhoz. Az első félévben körüljárjuk, mennyire sokfélék és változatosak az állatok, egyúttal rendszerezzük is őket, majd testükkel és életműködéseikkel ismerkedünk meg. Sok mindenről beszélgetünk, illetve több alkalommal testközelből is megvizsgáljuk az állatokat, többek között a Budapesti Állatkert erre a célra létrehozott oktató központjában. Az órákon szó lesz még az állati legekről,képességekről, tévhitekről, különleges szervekről és rejtélyekről. Mindeközben sokat dolgozhattok majd csoportban, így megmutathatjátok művészi oldalatokat és kreativitásotokat. A második félévben az állatok további érdekes tulajdonságait járjuk körül, úgymint csodálatos állatok, élethossz, testben élő szörnyetegek, alkalmazkodási képességek. A tanév során eljuthatunk a Tropicariumba, ahol a Föld különböző területein élő állati példányokkal ismerkedhetünk meg, valamint megérinthetünk, kézbe foghatunk egy-két érdekes állatfajt a Zoo Café-ban is. Ha szereted az állatokat, itt a helyed!

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Mitológiák

Tudtad, miért egyszemű Odin? És honnan van Thor kalapácsa? És Zeusz pikáns kalandjairól hallottál? Itt minden lesz: szörnyek, sárkányok, démonok, istenek, pórul járt halandók. Bejárjuk a világot, bestiális szörnyeket ölünk, megmentjük Camelotot. Mitológián ezeket a történeteket hallhatod, játszhatod. Görög, római, skandináv, kelta, japán vagy indiai mítoszokból válogathatsz, vagy hozhatsz te is új ötleteket.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Multimédia

 • Szeretnéd megismerni a multimédiás eszközök széleskörű választékát?
 • Kíváncsi vagy, hogy hogyan kell azokat hatékonyan használni?
 • Szeretnéd megtudni, hogyan kell létrehozni, igényes, esztétikus audióvizuális produktumokat?
 • Akarsz-e résztvenni egy alkotói folyamatban a kezdetétől egészen a kész produktum megalkotásáig?
 • Tanulnál-e képszerkesztést, hangvágást, videókészítést, videóvágást és ezek kombinációját?

Ha valamelyikre igen a válasz, akkor jelentkezz Multimédiára! A tanév végére képes leszel arra, hogy saját filmeket, zenéket, effekteket hozz létre, esetleg az általad komponált zenéket meghangszereld, megszerkeszd.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Művészet

A választható tárgyak egyike, a művészeti alkotókör. A vegyes életkorú és tudású alkotók miatt, differenciált, a csoport összetételéhez alkalmazkodó tematika működik.Elsődleges szempont a felszabadult, boldog alkotás, a különböző eszközök és technikák használatának kipróbálása, megismerése és az egyéni érdeklődés szem előtt tartásával, a saját stílushoz való közelebb jutás.Itt lehetőség van az elmélyültebb, akár több foglalkozáson keresztül történő alkotásra. Az egyéni és csoportos foglalkozások mellett szerepet kapnak az iskolai rendezvényekre készített díszletek, plakátok… is.Ez az a hely, ahol cél az önfeledt alkotás.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Önismeret

Az önismereti órákon együtt járhatunk utána olyan alapvető kérdéseknek, mint: Ki vagyok én? Mit gondolok magamról? Mit gondolnak rólam mások? Milyennek akarok látszani? Miben vagyok jó? Miben szeretnék fejlődni? A közös munka önismereti játékokból, feladatokból, beszélgetésből, vitából és művészeti foglalkozásokból áll majd. Azokban a témákban fogunk elmélyedni, amik Titeket a leginkább érdekelnek, például élet az iskolában, testi-lelki egészség, csoportban létezés, párkapcsolat, érzelmek. Akkor válaszd ezt a tárgyat, ha Te magad valóban szeretnél önmagaddal foglalkozni, a csoporttársaiddal ezekben a témákban együtt dolgozni.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Politikatudomány

A politológia elsődleges célja a politikai események okainak vizsgálata, a tanulságok, következtetések levonása, a politikusi torzítások mögött. Elsődlegesen a politikai „intim szférát” kutatja, a háttéreseményeket, az ok-okozati összefüggéseket, melyekből következtetéseket és tanulságokat von le.“Van egy álmom” Martin Luther King“Ich bin ein Berliner” John F. Kennedy” A történelem majd felment engem” Fidel Castro

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Programozás

 • Szeretnél megismerkedni a programozással?
 • Kíváncsi vagy milyen lehet az algoritmikus gondolkodás?
 • Szeretnéd megtudni, hogyan kell létrehozni egy APP-ot?
 • Akarsz-e betekintést nyerni egy közösen kiválasztott programozási nyelv rejtelmeibe?
 • Tanulnál-e alapszinten programozást?

Ha valamelyik kérdésre igen a válasz, akkor jelentkezz Programozásra! A tárgy elvégzésével rálátást kapsz a programozás menetére, világára. Ez a szabadon választott tantárgy segítséget nyújt az emelt szintű érettségi előkészítő tananyagának könnyebb elsajátításához, és a szakirányú egyetemi továbbtanuláshoz is.

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Pszichológia

A tantárgy abban segít, hogy megismerkedjünk a pszichológiával, képesek legyünk fülöncsípni a mindennapokban, és körbejárjuk, hogy hogyan tudjuk a saját boldogulásunkra használni. A tanév tervezett témái: Mi is az a pszichológia? Hogyan tanuljak, hogy jól menjen? Miért érzek úgy, ahogy, és mit kezdjek vele? Hogyan mondjam, hogy mindenki megértse? Miben más az online és a valós világ? A témákat az érdeklődésetek szerint bővítjük. A tanév során a témaköröket írásbeli és szóbeli beszámolókkal zárjuk, amelyet a csoport közösen állít össze. Feladat lesz egy pszichológiai témájú vizsgálat végrehajtása is. A tárgyat azoknak a diákoknak ajánlom, akik nyitottak a tudományos és az “együttgondolkodásra”.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Retorika

Szeretsz vitázni? Lenyűgöz, hogyan képesek egyesek hatásosan érvelni? Hogy miért lehet sorsfordító hatása a történelemre egy hatásos beszédnek? Hogyan tudnak befolyásolni a mindennapi döntéseinkben jól megírt szövegek vagy jól megfogalmazott politikai üzenetek? Szeretnéd, ha nem tudnának átverni, mert felismernéd, ha valaki manipulálni szeretne? És szeretnél sokat játszani, gondolatkísérletekbe kezdeni, meggyőzni a másikat az igazadról, aztán szerepet cserélni? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, válaszd a retorika szabadon választható tantárgyat!

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Tengerbiológia

Mindig arról álmodtál, hogy egyszer tengerbiológus legyél? Szeretnéd tudni milyen állatotláttál a legutóbbi tengerparti nyaralásod alkalmával? Érdekel, hogyan képesek a tengeriélőlények életben maradni akár több ezer méteres mélységben? Milyen állat a tengeri nyúl,valóban léteznek-e halhatatlan medúzák? Ezekre a kérdésekre és még rengeteg titokzatosrejtélyre derül fény a tengerbiológia órák során, gyere Te is, és csatlakozz lelkes kistengerbiológus csapatunkhoz! :)

Időpont: 
hétfő
Ki tartja?

Webfejlesztés

 • Szeretnél megismerkedni a honlapszerkesztés világával?
 • Kíváncsi vagy, hogyan épül fel egy weboldal?
 • Szeretnéd megtudni, hogy miként hozz létre egy korszerű honlapot a saját erődből?
 • Akarsz-e megismerkedni a html, css, javascript, php eszközökkel?
 • Tanulnál-e weboldal készítést?

Ha valamelyik kérdésre igen a válasz, akkor jelentkezz Webszerkesztésre! A tárgy elvégzésével képes leszel önállóan dinamikus, korszerű honlapot létrehozni, szerkeszteni, karbantartani, valamint tisztában leszel az olyan fogalmakkal, mint a szerzői jogvédelem és a személyiségi jogokkal ellentétes tartalmak.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?

Zene

A tárgy célja a zenei tájékozottság bővítése, a zenei kreativitás fejlesztése, a zene élményszintű megtapasztalása, mindez csoportra szabott témák mentén haladva. Témakörök lehetnek: komoly-és könnyűzenei műfajok/stílusok/korszakok megismerése, kottaolvasás, aktív zenélés, saját élményű gyakorlatok.

Időpont: 
csütörtök
Ki tartja?