Természettudomány témahét

Publikálva:
May 13, 2024

A természetismeret témahéten a kilencedik évfolyam Kürtös diákjai vettek részt, amelynek keretén belül számos külsős program segítette a természettudományos megismerést. A diákok választhattak, hogy három külsős programon vesznek részt vagy erdei iskolába utaznak.

Azok, akik nem utaztak el az erdei iskolába, mindhárom napon érdekes, külsős programokon vettek rész. Első nap Tatára utaztunk, ahol a Fényes Tanösvényen mentünk végig. Szép időben, csodás környezetben feladatmegoldó versenyt szerveztünk. Minden csoport választhatott a tesztkérdéses és a kreatív feladatok közül.

Tatai Fényes-tanösvény

Második nap a Mátrai Erőművet látogattuk meg Visontán. Az üzem területén akkumulátor hajtású kisvonattal vittek minket körbe: követtük a lignit útját a szállítószalagról a kazánig, majd benéztünk a hűtőtorony belsejébe is. A program egy játékos, online kvízzel zárult.

A visontai Mátra Erőmű tornyában

A záró program az Állatkertben volt, ahol az állatok viselkedéséről hallgattunk meg előadást, amit az állatkert lakói illusztráltak. Majd megnéztük a fókashow-t, és csoportos feladatlap kitöltéssel zárult a nap.

Állatkerti látogatás

Az erdei iskolába kisvasúton érkeztünk 39 diákkal, melynek során játékos feladatok segítségével fedezték fel a Börzsöny és Királyrét csodálatos állat-, és növényvilágát, ettől a szokatlanul hűvös idő sem tántorította el őket. Bemelegítésként felkapaszkodtunk a Várhegy-kilátóba, ahonnan csodás panoráma tárult elénk a Börzsöny hegyeire.

Panoráma a Várhegy-kilátóból

Készítettünk törzsi fogadalmakat, címert, elrejtettük az erdőben a kincsesládákat és igyekeztünk megfejteni védelmezőink korábbi történeteit. Este közös főzéssel és tábortűzzel zártuk a napot. Másnap a Nagy-Hideg-hegyre vezető ösvényeken haladtunk, egymást támogatva keltünk át patakokon és sárdagonyákon. Mindeközben megcsodálhattuk az erdei élővilág sokszínűségét, köztük a védett foltos szalamandrát (Salamandra salamandra).

Salamandra salamandra

A délután folyamán számos egyéb érdekességet tanultunk a Duna-Ipoly nemzeti parkról. Naplemente után egy esti túrával fedeztük fel a közeli tanösvényt, s végül a Bajdázói-tónál négy denevérrel egészen közelről is megismerkedhettünk. Sajnos az időjárás eddig kedvezett, de ennek ellenére számos tapasztalattal és kedves emlékkel tértünk haza. Az erdei iskola költségeit a Humusz-pályázaton nyert összegből finanszíroztuk, nagyon hálásak vagyunk, hogy meg tudtuk valósítani!

Barangolás a Börzsönyben

További képek az erdei iskoláról:

Körtúra elektromos járművel a visontai Mátra Erőműben