Kürtös Öko-hírnökök

Publikálva:
September 22, 2023

Szeptember 16-17. között a Humusz Ház adott otthont az ún. ‘Öko-hírnök’ képzésnek, amely a ‘Zöld Kürt’ projektünk megvalósításának első lépése volt. Az idei tanév során a projekt, a Humusz Szövetség és a Gammapolisz Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.

A két nap alatt olyan témákkal foglalkoztunk, mint a hulladék-, és csomagolás típusok, hulladékkezelés, túlfogyasztás, fenntartható életmód, a természet-társadalom-gazdaság kapcsolata, illetve ezek megjelenése a médiában és a reklámokban. Az elméleti ismeretek mellett, számos olyan gyakorlati feladatot, játékot és foglalkozást ismerhettünk meg (tanárok és diákok is egyaránt), amelyek mindegyike hozzájárul iskolánk környezeti neveléséhez és a környezettudatos életmód elősegítéséhez.  Készítettünk globális iránytűt, heves szóbeli vagy éppen online eszmecserét folytattunk a közvetlen környezetünket érintő legfontosabb kérdésekről (például az avokádó titkairól vagy a közösségi komposztálásról), meggyóntuk öko-bűneinket és büszkén osztottuk meg öko-hőstetteinket. Végezetül, egy öko-shopping segítségével egyéni céljainkat is megfogalmaztuk, illetve azokat a környezettudatos és egyben közösség építő reményeinket, amelyek az iskolában is szemléletformálók lehetnek.

Ezenkívül vezetett segítséget kaptunk a ‘Zöld Kürt’ pályázati projekt tervek kidolgozásához, amely során már most számos kreatív megoldás született az iskola zöldítésével kapcsolatban.

A tanév során, illetve hosszú távon is, Öko-hírnökként szeretnénk az iskola minden területén erősíteni a természet és környezet iránti elköteleződést, hiszen “a természetnek nincs ránk szüksége, nekünk van szükségünk a természetre”!

Ha Te is kész vagy a változtatásra, vagy tele vagy megvalósítható ötletekkel, esetleg kérdésed van a projekttel kapcsolatban, keress minket bátran a következő email címen: zold@kag.hu

Kürtös Öko-hírnökök:

Bikki Levente, Bognár Gyöngyi, Döbrösi-Varga Judit, Guba Zsuzsanna, Győrössy Krisztina, Jantász Ildikó, Kalmár Flóra, Koma Mihály, Prajczer Petra, Róka Bálint, Sváb Ágnes, Szennai Dóra, Szöllősi Ilona