Cooler Climate Challenge 6. mobilitás

2023. 03. 13-17.
Budapest, Kürt Alapítványi Gimnázium

A Cooler Climate Challenge (CCC) projekt hatodik, utolsó mobilitásában négy kollégánkat, nyolc cseh és nyolc spanyol tanulót láttunk vendégül Budapesten, a Kürt Alapítványi Gimnáziumban.

Résztvevők:

IES El Medano (Tenerife):

Nuria Esther Felipe Benítez
María Torres Álvarez
Rodrigo Di Martino
Adrián Díaz Díaz
Dafne Pérez Hernandez
Aylen Salazar Martín
Nathalia Valentina GarcÍa Martínez
Cristian Tardella
Amaya Lucile Torregiani Acosta
Hannah Lozano Valdés

Kürt Alapítványi Gimnázium:

Győrössy Krisztina
Nagy Irén
Alföldy Levente
Bába Kristóf
Csók Csenge
Dancsó Réka
Derer Léna
Dóczy Bálint
Duba Móric
Ferencsik Borbála
Gyekiczki Márton Noé
Hock Nándor
Horváth Bence
Klisz Tünde
Luzsi Dorottya Olívia
Mészáros Zoé
Parádi Bertalan
Vajna-Mastalli Márton

Obchodní Akademie TGM (Csehország):

Jana Felixova
Marcela Hučíková
Magdalena Bakešová
Kryštof Exner
Anna Kolářová
Kristýna Kotyzová
Barbora Moravcová
Patrik Štekl
Josef Tyč
Jana Wiková


A mobilitás fő témája az újrahasznosítás (Reusing) volt, minden programot e köré szerveztünk, illetve minden kapcsolódó program a tanulói projekt megvalósítását segítette elő.

Az első napon, az iskola bemutatása után bevezettük a tanulói projektet. Kialakítottuk a négyfős nemzetközi csapatokat és közösen hangolódtunk az újrahasznosítás témájára. Asszociációs szófelhőt készítettünk, illetve magyar, cseh és spanyol (tenerifei) újrahasznosítási gyakorlatokat osztottunk meg társainkkal egy padlet felületén.  A délután folyamán ismét betekinthettünk a Dél-pesti Szennyvíztisztító működésébe, ahol ezúttal a bejövő szennyvizet néztük (és szagoltuk) meg, majd a tisztítás folyamatának kezdeti lépéseivel ismerkedtünk.

A második nap délelőttjén a Humusz-Ház Zero-Waste workshopját látogattuk meg, a foglalkozások során szemléletformáló programokon vettünk részt és számos újrahasznosítási gyakorlatot ismertünk meg. Délután az UPSZ Ajándék szervezésében Upcycling workshopra invitáltuk vendégeinket, ahol divatos vászontáskákat dekoráltunk előregyártott pecsétekkel (köztük projektünk logójával is). A saját készítésű vászontáskáját mindenki haza vihette magával.

A harmadik napon a Budapest közelében található Tatára látogattunk. Délelőtt az agostyáni Ökofaluban bepillantást nyertünk őseink életébe a közelben, Baj községnél felfedezett középkori falu romjai alapján épített fogadóban, gyógyteát ittunk és őshonos állatokat simogattunk. Délután a Tatai Várban vettünk részt különböző programokon, először csak évszázadokat, majd évmilliókat utaztunk vissza az időben, miközben Tata és környéke történelméről és geológiai jellegzetességeiről kaptunk információkat helyi vezetőinktől. Ennek a napnak az éjszakáját az iskolában töltöttük, úgy érezzük, hogy ez alkalmat adott a tanulóknak (és a tanároknak is) arra, hogy a közös programokon még jobban megismerjék egymást és igazi csapattá válhassanak.

A mobilitás negyedik napján délelőtt a csapatok az iskolában dolgoztak a projektjeiken. A feladatuk az volt, hogy a korábban összegyűjtött háztartási hulladékokból valamilyen használati tárgyat vagy dísztárgyat alkossanak. Ezen a napon kialakították a koncepciót, összeírták a megvalósításhoz szükséges anyagszükségletet, felosztották a feladatokat és legtöbben már hozzá is láttak a megvalósításhoz. Délután pihenésképpen a Budapest ‘földalatti virágoskertjeként’ is emlegetett Szemlő-hegyi-barlangban sétáltunk és miközben a barlang kristálytiszta, gyógyító hatású levegőjét szívtuk, vezetőnk elmesélte a barlang felfedezésének és kialakításának történetét, valamint megmutatta, elmagyarázta a barlang falán található különböző ásványkiválásokat, ‘kővirágokat’.

Programunk ötödik napján a tanulók befejezték projektmunkájukat és elkészítettük a projekt végső termékét, a kiállítást. Eközben a tanulók nemzetközi ruhabörzét is tartottak, ahol a már nem használt, de jó állapotú ruháikat csereberélhették. Délután a magyar tanulók szülei is ellátogattak hozzánk a kiállítás bemutatójára, ahol a csapatok nekik is bemutatták, illetve elmagyarázták a munkájuk eredményét és annak jelentőségét. Az eseményen a szülők ételekkel-italokkal kedveskedtek nekünk és a külföldi vendégeinknek.

Nekünk, szervezőknek óriási élmény volt iskolánk történetének első ilyen jellegű (stratégiai partnerséghez kapcsolódó) diákmobilitásának megvalósítása, köszönjük minden résztvevőnek a segítséget és bízunk benne, hogy ők is szép emlékként tekintenek majd vissza a mobiltásra.

A mobilitás végén nem csak ezt az egy hetet zártuk le, hanem a teljes, hároméves munkát, legalábbis, ami a tartalmi részt illeti. Azt gondoljuk, hogy a CCC projekt megvalósításának három éve alatt életre szóló barátságok alakultak, és a közös munka segítette a résztvevőket abban, hogy más népek kultúráját, szokásait megismerjék, elfogadják, miközben a természetvédelemmel kapcsolatos nézeteiket, véleményüket is alakította.