Cooler Climate Challenge 1. mobilitás (C1)

Csehország Obchodni Akademie TGM, Kostelec nad Orlici

2021. november 29 – december 3.

Beszámoló

Egyéves csúszással, november végén-december elején tudtuk megvalósítani a projekt első mobilitását, melynek fő célja a márciusi diákmobilitás előkészítése volt. Csehországba utaztunk, és újra találkoztunk a projektben részt vevő cseh és spanyol kollégákkal. Együtt megismerkedtünk azokkal a programokkal, melyek közül jónéhányat szeretnénk  megvalósítani tanulóinkkal közösen is. A programok során tanáraink (és majd tanulóink is) betekintést nyernek a környezetvédelem helyi gyakorlatába, az újrahasznosítás megvalósításába, és megismerik az ország legfontosabb földrajzi, kulturális jellemzőit is. Iskolánkból a következő tanárok vettek részt a mobilitásban: Kisded Kinga, Nagy Irén, Szabó Gyula.

Az ötnapos program elején bemutattuk a spanyol és a magyar iskolát az Obchodni Akademie tanulóinak, akik jelentkeztek a mobilitásokra. Lejátszottuk nekik azt a kisfilmet is, melyet a magyar résztvevők készítettek közösen az iskolánkról, a videó az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=KHMSIMhqa1I . A továbbiakban kézműves foglalkozás keretében karácsonyi díszt készítettünk, ezzel kapcsolatban meglátogattunk egy kiállítást, ahol kézi készítésű cseh karácsonyi díszeket mutattak be, jártunk egy helyi fuvarozó cégnél, egy közeli szelektív hulladékgyűjtő telepen Rokytnicében és egy szelektív hulladékokat feldolgozó üzemben Rychnovekben, valamint egy vízerőművet Hradec Kralovéban. Rokytnicében meglátogattuk a helyi múzeumot is, ahol a környék élővilágát és a lakók mindennapjait bemutató kiállításokat néztünk meg. Fentieken kívül megismerkedtünk a regionális központ, Hradec Kralove, valamint a főváros, Prága legfontosabb nevezetességeivel, és az Óriás-hegységben (csehül Krokonoše) is jártunk, ahol egy lombkorona-ösvényt végigjárva megtudtuk, milyen a ’szép erdő’, miért jó, ha egyszerre vannak jelen különböző korú fák az erdőben, és hogyan táplálják a kidőlt fák az új életet.

A programok után közös megbeszéléseket tartottunk, melyeken megegyeztünk a következő mobilitás pontos időpontjában és a megvalósítás módjában is.