Interjú a Kürttanács új titkárával

Publikálva:
November 10, 2023

Mióta vagy tagja a KT-nak, és miért volt fontos a számodra, hogy elindulj a titkári posztért? 

Múlt tanév eleje óta vagyok a Kürttanács képviselője, így ez a második évem. A titkári pozíció azért fontos számomra, mert szerintem egy olyan titkár kell, aki nem csak elvégzi az általa vállalt munkát, hanem ezen felül a Kürttanács hatékony működését is segíti mindenféle módon. Úgy tartom, én ezt a feladatot alkalmas vagyok ilyen módon végezni. Ezen kívül pedig a képviselőtársaim támogatása volt a legfőbb ok, hogy pályáztam a titkári címre.

Melyek a legfontosabb célkitűzéseid erre a tanévre KT-titkárként? 

Nehéz konkrét célt kitűzni, amikor ilyenféle munkáról van szó; folyamatosan igazodni kell a Kürttanács jelenlegi helyzetéhez és munkavégzéséhez. Amit tudok biztosra ígérni a fent említett hatékony működés megteremtésén kívül, az a „hagyományhoz" való nem szolgai ragaszkodás. Szerintem a Kürttanács rendszerében egy csomó olyan kis dolog felfedezhető (főleg papírmunka terén), amit csak azért csinálunk egy bizonyos módon, mert az a megszokott. Még akkor is, ha nem is feltétlen a legjobb módszer. Például, amin épp jár az eszem, az a megszokott év eleji e-mailváltások az osztályfőnökökkel, hogy kik az osztályközösség képviselői. Ezt ebben az évben már le is váltottam egy szimpla táblázatra, amibe minden osztályfőnök be tudja írni az információkat, és ettől egyből kevesebb is a zűrzavar.

Milyennek élted meg a választást? 

Nem tartom magam kifejezetten magabiztos embernek, ezért nem mondhatom azt, hogy a legnagyobb bátorsággal „álltam a színpadra". De azt biztosan tudom mondani, hogy egy évvel ezelőtt nem lett volna meg a bátorságom a titkári választáson indulni, ez személyesen egy nagy előrelépés számomra a magabiztosság terén. Még nem bántam meg, hogy indultam, és remélem, nem is fogom soha.

Miért fontos szervezet szerinted a Kürt életében a Kürttanács? 

A Kürttanács az iskolánk „legfőbb képviseleti fóruma és legfelsőbb döntéshozatali szerve". Néha, úgy gondolom, hogy a Kürt olyan mintha egy picike állam lenne, és mint minden jól működő államban, a Kürtben is megvan a „hatalmi ágak" szétválasztása; az Együttműködés Fóruma képviseli az „igazságszolgáltatást", a Munkatársak és a Vezetőség képviselik a „végrehajtó hatalmat", és a Gondolkodók Társasága, illetve persze a Kürttanács képviseli a „törvényhozó hatalmat”. A Kürttanács mint szerv pedig leginkább egy képviselőházra hasonlít, mivel Kürttanácson minden iskolapolgári csoportnak megvan a lehetősége képviseltetni magát. A lényeg az, hogy szerintem a Kürttanács működése nélkülözhetetlen egy egészséges és igazságos demokratikus környezet fenntartásához.

Van-e még olyan dolog, amit szívesen elmondanál, de nem kérdeztem rá? 

Te, igen te aki a honlapot olvasod! Kérlek ne félj engem piszkálni bármilyen Kürtös dologgal! (gerlei.gergely@diak.kag.hu) De komolyan, azért vagyok itt, hogy segítsek és ezt szívesen teszem!