Ahol a szárazföld véget ér és a tenger kezdődik

Publikálva:
March 11, 2024
Ahol a szárazföld véget ér és a tenger kezdődik
Erasmus diákmobilitás beszámoló
Lisszabon, Portugália
2024. február 25 - március 2.

Február végén és március elején egy portugál iskola (Real Colégio de Portugal) fogadott 12 diákot és 2 tanárt iskolánkból. A hosszú repülőutat követően elfoglaltuk lisszaboni szállásunkat, amely már az első pillanattól kezdve formában tartotta a csapatot a több, mint 30 felvezető lépcsőnek köszönhetően. A mobilitás első napján az iskolát jártuk körbe, amelynek több épülete is egykor egy kastély volt, csodás kerttel és szökőkúttal, sőt némelyik tanteremben még kandallót is találtunk. A mi és egy másik, Olaszországból érkezett Erasmus csoport fogadására az iskola kis diákjai megható énekkel készültek. Ezt követően a diákok egy közös mural (falrajz) készítésén vettek részt, amelynek központi témája az inklúzió volt, így egymás kultúráját is kicsit jobban megismertük. A naplementét a Belém-toronytól, illetve az előtte elterülő folyóparti sétányról tekintettük meg, ahol a Tejo folyó belefolyik az Atlanti-óceánba. Itt megkóstolhattuk a híres Pastel de nata süteményt, amelynek története a 18. század kolostoraira nyúlik vissza, s amely minket is lenyűgözött. 

Gyöngyösi Zsófia képe

Második napon a helyi kulturális csodákat fedeztük fel Sintra városához közel. Elsőként a Monserrate Palace and Garden épületét és kertjét barangoltuk be, ezt követően pedig a Pena Palace mesebeli, színes tornyaira kapaszkodtunk fel. Mindkét látogatás alkalmával számos ismeretet szereztünk a hely történelméről, kultúrájáról és egykori titkairól, biztosak vagyunk benne, hogy még számos felfedeznivaló rejlik a környéken. A nap zárásaként este tettünk egy sétát a folyóparton, illetve egy graffiti helyet is felkerestünk. 

A következő napot ismét az iskolában töltöttük egy témanap (Culture and Languages Fair) keretében, amelynek az volt a célja, hogy az iskolába járó számos nemzetiség kultúráját és ételeit megismerhessük. Ehhez mi is csatlakoztunk, itthonról vitt ételekkel és édességekkel készültünk, amely nagy sikert aratott külföldi partnereinknél - cserébe mi is megismerhettük számos nemzet szokásait és megkóstolhattuk ételeiket.

Ezt követően a Museo de Azulejos csempemúzeumba is ellátogattunk és a délelőtt során megismerkedhettünk Portugália egyik jelképének, a csempefestésnek a rejtelmeivel. Ennek érdekében játékos feladatlappal jártuk körbe a szebbnél-szebb és apró részletekkel kidolgozott csempefestményeket, még egy ezekkel díszített templomot is felfedeztünk. Ezt követően mi is kipróbálhattuk a csempefestést, melynek kreatív formáját el is hozhattuk emlékbe magunkkal. Délután ellátogattunk a lisszaboni Óceanáriumba, ahol a világóceán legváltozatosabb képviselőit ismerhettük meg (pingvineket, manta ráját, holdhalat és még sok más érdekességet), illetve egy víz alatti erdőket bemutató kiállítást is megcsodálhattunk.

Utolsó teljes napunkon az európai kontinens legnyugatibb pontjára (Cabo da Roca) látogattunk el, ahol egy panorámás ebédet követően a sziklás ösvényeken sétálhattunk az Atlanti-óceán és a világítótorony mellett. Utolsó esténken néhány páva kíséretében, a Castelo de São Jorge várból néztük meg a felhős, de így is gyönyörű naplementét. A mobilitás alatt számos fényképet és emléket gyűjtöttünk, illetve életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtunk, így reméljük, hogy lesz még lehetőségünk egyszer visszatérni erre a csodás és izgalmas vidékre! 

Gyöngyösi Zsófia képe