Check&Design
1. hírlevél

2020-1-IT02-KA201-079985

Check&Design: Digitális műveltség és az együttműködő tanulás az iskolában
Erasmus+
Együttműködés az innováció és a jó gyakorlatok megosztásának érdekében
Stratégiai partnerség az iskolai oktatás területén

A pályázatról

A “Check & Design” pályázat célcsoportjai a felső középiskolás tanulók és tanáraik, célunk két kompetenciaterület fejlesztése: (i) az adatok és információk világában való eligazodás; (ii) digitális tartalmak létrehozása.

A pályázat Európa különböző részein élő pedagógusokat segít abban, hogy innovatív digitalis módszereket és pedagógiákat sajátítsanak el, melyek segítségével azonosíthatják az álhíreket, digitális oktatóanyagokat és eszközöket fejleszthetnek és átadhatják a módszereket a tanítványaiknak.

Az európai jelentések hangsúlyozták, hogy a középiskola felső osztályaiban tanulók 76%-a soha, vagy szinte soha nem vesz részt az iskolában programozásban vagy kódolásban, a lányok esetében az arány még ennél is rosszabb: több, mint 80%.  A középiskolások többsége nem képes arra, hogy megítélje az online szövegek megbízhatóságát, megtaláljon bizonyos információkat és önállóan használja az Internetet.

A pedagógusok ugyanezzel a kihívással találkoznak, így kötelező számukra az élethosszig tartó tanulás és fejlődés az infokommunikációs eszközök tekintetében.

Nincs európai szintű együttműködés a digitális oktatás terén: nincs közös tanterv, kompetenciaterület és értékelési rendszer.

Mindezek mellett az online félretájékoztatás közvetlenül összefügg a digitális írástudással, médiaműveltséggel és az információk világában való eligazodás képességével.

A tevékenységek és az eredmények

A bevont pedagógusok képzésen vesznek részt, hogy megszerezzék a szükséges tudást az internetes álhírek beazonosításához, illetve a digitális tankönyvek létrehozásával egy együttműködő iskolai környezet kialakításához. A pedagógusok átadják a tudást a tanulóknak, akik tesztelni és értékelni fogják a módszert.

A kísérletek eredményeképpen nemzeti jelentések készülnek majd a partnerek által képviselt eurovárosokban tett erőfeszítésekről, valamint az elért eredményekről.

A projekt várható eredményei:

  1. Információs tudatosság MOOC kurzus pedagógusok és tanulók számára: nyitott oktatási segédanyagok, amelyek segítségével a tanulók tudatosabbá válnak az álhírek felismerésében, az információk forrásának megkeresésében, az információ terjedési folyamatának megismerésében. Az eszköz elérhető lesz csak digitális és hibrid formában is.
  2. digitális, együttműködést segítő oktató eszköztár a pedagógusok számára: módszertani, pedagógiai és értékelési rendszer, mely elősegíti az infokommunikációs eszközök használatát az együttműködő iskolai tanulásban, a helyi kísérletekben létrehozott digitális tankönyveket és virtuális tevékenységeket is bemutatnak.

iii. Európai Digitális Tanterv: javaslatokat teszünk egy innovatív, digitális tanterv létrehozására középiskolák számára.

Partnerek:

  • Università Cattolica del Sacro Cuore (IT) – Coordinator
  • Agrupamento de Escolas de Santo André Barreiro (PT)
  • Archilabò Società Cooperativa Sociale (IT)
  • IV Liceum Ogólnokształcące im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy (PL)
  • IES Pirámide (ES)
  • IIS L Einaudi (IT)

Legfrissebb híreink

A projektindító megbeszélést 2020. november 26-27-én tartottuk, a Covid-19 helyzet miatt virtuális platformon. A megbeszélés elején áttekintettük, milyen lépéseket tett az Európai Unió álhírek terjedésének megakadályozására 2015-től kezdődően, melyek az iskolai digitális oktatás európai szinten jelzett hiányosságai, foglalkoztunk a nemek közötti különbséggel és a középiskolák felső osztályainak az Európában betöltött szerepével.

Tisztáztuk a projekt céljait, a tervezett tevékenységeket és a célcsoportokat, valamint azt, hogy kiknek szánjuk a termékeinket.

Részletesen foglalkoztunk a pedagógusok közös képzésével, mely az egész Check&Design projektet megalapozza majd.

A következő lépések

A következő hónapokban a projekt három végtermékének első verzióját, valamint a középiskolák felsőbb osztályaiban tanulók digitális készségeinek értékelését fogják elkészíteni a partneriskolák.

A második projektmegbeszélést 2021-ben Budapesten fogjuk tartani. Ezen a kiemelt eseményen a partnerek közös erőfeszítéseire és a munka koordinálására fogunk fókuszálni európai és helyi szinteken.

A következő jelentős esemény a pedagógusok négynapos képzése lesz 2021. októberében, Barreiroban (Portugáliában). Ezen a rendezvényen megosztjuk a MOOC kurzus első verzióját, és a digitális tankönyvek létrehozására alkotott eszköztárat. A képzést követő hónapokban a részt vevő intézményekben elvégzik a helyi kísérleteket. A kísérletek során a projekt eléri a kedvezményezetteket (a középiskolai tanárokat és tanulókat) és a helyszínen vizsgálja a projekt végtermékeinek az innovatív oldalát, ezáltal javítja a célcsoportok és az érdekelt csoportok digitális műveltségét.

A Check&Design projekt eseményeit követheti iskolánk honlapján és Facebook oldalán:

www.kag.info.hu

https://www.facebook.com/kagbudapest

Az Európai Bizottság támogatása ezen kiadvány elkészítéséhez nem jelenti a tartalom jóváhagyását, amely  kizárólag a szerzők álláspontját tükrözi, valamint a Bizottság nem tehető felelőssé ezen információk  bárminemű felhasználásáért.